Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Połączenie twarożku z czarną porzeczką obłędne, uwielbiam ciasta  słodko- kwaśne a porzeczkowiec do nich należy. Pyszny deser bez pieczenia.

Składniki:

 

  • śmietana kremówka 1 szklanka
  • serek naturalny z wiaderka 1/2 kg
  • żelatyna deserowa 1 opakowanie
  • cukier 4 łyżki

dodatkowo:

  • biszkopty
  • porzeczki czarne 1 kg
  • cukier 1/2 kg

 

 

Sposób przygotowania:

Przepis na deser "porzeczkowiec":

  1. Porzeczki umyć, przełożyć do garnka zasypać cukrem i dusić na bardzo małym ogniu około 2 godziny, następnie zblendować i przetrzeć przez sitko,wyjdzie około 200 ml. masy porzeczkowej
  2. Śmietanę ubić z cukrem, dodać do serka wymieszać, żelatynę sporządzić w/g przepisu dodać do masy, następnie dodać 150 ml. masy porzeczkowej ,wymieszać
  3. Herbatniki ułożyć na dnie blaszki, wlać masę porzeczkową, wyrównać, schłodzić
  4. Po 2 godzinach wyjąć, na wierzch wylać resztę masy porzeczkowej, ponownie schodzić

Ciasto porzeczkowe gotowe do jedzenia. Smacznego

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy