Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Baklawa - turecki deser z ciasta filo

print Drukuj
Baklawa - turecki deser z ciasta filo

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

2 oceny

Przepis na domową baklawę się poleca. Przepis na baklawę przywieziony z Turcji, bo tam zasmakowany :) Taka pamiątka z wakacji to ja rozumiem. 

składniki
  • posiekane pistacje - 5 dag
  • miód - 10 dag
  • ciasto filo (opakowanie) - 45 dag 
  • zmielone migdały oraz zmielone orzechy włoskie - 10 dag
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier - 10 dag
  • masło - 20 dag
  • 3 zmielone goździki
  • łyżka soku z cytryny
sposób przygotowania

Przepis na domową baklawę przywieziony z Turcji, zawsze lepsza baklawa robiona w domu niż kupowana :)

  1. Najpierw musimy cukier, cynamon, goździki, migdały, orzechy oraz połowę pistacji dokładnie wymieszać.
  2. Następnie masłem smarujemy formę do pieczenia, układamy trzy warstwy ciasta a resztę masła roztapiamy, trochę studzimy i każdą warstwę ciasta smarujemy takim roztopionym masłem. 
  3. Teraz na pierwszą warstwę ciasta wysypujemy wymieszane orzechy z resztą składników i przykrywamy 2 kolejnymi warstwami posmarowanymi masłem.
  4. Zanim ciasto wstawimy do piekarnika warto je pokroić na mniejsze kawałki, wtedy po upieczeniu łatwiej je pokroimy.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy naszą baklawę 45 minut, aż górna warstwa ciasta upiecze się na złoty brąz. 
  6. W tzw. międzyczasie czyli gdy przed wyjęciem ciasta z pieca robimy syrop z miodu, soku z cytryny oraz szklanki gorącej wody, ktory chwilę gotujemy a następniepo wyjęciu baklawy z piekarnika zalewamy ciasto syropem i posypujemy pistacjami. 
  7. Po ostudzeniu domowa baklawa jest gotowa do jedzenia.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!