Zapraszam na pyszne muffinki ze świeżymi i pachnącymi truskawkami z lekką nutką kardamonu. Niezwykle delikatne i wspaniałe w smaku. Polecam:)
Ciasto:
pół szklanki cukru
2 jajka
pół łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki oleju
półtorej szklanki mąki tortowej
7 dużych truskawek
5 dag mlecznej czekolady
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder do posypania muffinek
1. Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i pokroić w kosteczkę. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodając pozostałe składniki: olej, śmietanę, kardamon, makę i proszek do pieczenia miksować na gładkie ciasto.
3. Na koniec do ciasta dodać truskawki i czekoladę, delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia muffinek ( używając papierowych papilotek ).
5. Następnie piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy są upieczone.
6. Muffinki wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu