Polecam bardzo pyszny dżem jabłkowy, który pysznie pachnie miętą. Idealny do naleśników.
1 cytryna
1 kg jabłek ( zważone po obraniu i pokrojeniu )
2 szklanki cukru
kilka gałązek mięty
1. Najpierw listki mięty płuczemy i osuszamy, następnie drobno je kroimy. Z dobrze umytej cytryny wyciskamy sok.
2. Następnie jabłka myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy ( odważamy kilogram ).
3. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do garnka i smażymy na małym ogniu, często mieszając.
4. Gdy dżem będzie gęsty przekładamy gorący do suchych i wyparzonych słoiczków, następnie dobrze zakręcamy. Słoiki z dżemem przykrywamy grubym ręcznikiem lub odwrócamy do góry dnem, i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Domowy dżem z czarnej porzeczki.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu