Żurek

Żurek

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem , lekko kwaśny, idealny na typowy polski obiad. Przyzwyczailiśmy się do żurku w Święta Wielkanocne ale przecież to potrawa, którą można kosztować nie tylko od święta:)

Składniki:

 

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • biała kiełbasa 1 kg.
  • ziemniaki 1 kg.
  • zakwas 2 szklanki
  • sól do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz do smaku
  • majeranek otarty do smaku

 

Sposób przygotowania:

Przepis na typowo polski żurek:

  1. Najpierw gotuję wywar z włoszczyzny dodając listek i ziele angielskie
  2. Dodaję białą kiełbasę i gotuję około pół godziny, wyjmuję kiełbasę, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję do miękkości ziemniaków, potem wlewam zakwas, dodaję pokrojoną kiełbasę, doprawiam majerankiem, solą i pieprzem oraz zmiażdzonymi ząbkami czosnku
  3. Podaję z gotowanym jajkiem

Żurek gotowy. Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy