Żurek
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
5 Ocen
Ilość porcji: 6
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem , lekko kwaśny, idealny na typowy polski obiad. Przyzwyczailiśmy się do żurku w Święta Wielkanocne ale przecież to potrawa, którą można kosztować nie tylko od święta:)
Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie 3 sztuki
- biała kiełbasa 1 kg.
- ziemniaki 1 kg.
- zakwas 2 szklanki
- sól do smaku
- czosnek 2 ząbki
- pieprz do smaku
- majeranek otarty do smaku
Sposób przygotowania:
Przepis na typowo polski żurek:
- Najpierw gotuję wywar z włoszczyzny dodając listek i ziele angielskie
- Dodaję białą kiełbasę i gotuję około pół godziny, wyjmuję kiełbasę, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję do miękkości ziemniaków, potem wlewam zakwas, dodaję pokrojoną kiełbasę, doprawiam majerankiem, solą i pieprzem oraz zmiażdzonymi ząbkami czosnku
- Podaję z gotowanym jajkiem
Żurek gotowy. Smacznego!
Autor: joanna1974
Polecamy również
Żurek staropolski
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest z...Żurek cioci Basi
Żurek wg mojego przepisu to coś niepowtarzalnego dla każdego podniebienia. Zachęcam was, przygotujcie go na Wielkanoc dl...Zakwas na żurek
Ciężko sobie wyobrazić przepisy na Wielkanoc bez żurku. A jak żurek to najlepiej własnoręcznie robiony, dlatego też wart...Żurek tradycyjny
Dlaczego żurek jest i smaczny i zdrowy? Dzieje się to za sprawą sposobu jego przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąk...Żurek z grzybami
W każdym domu na świątecznym stole gości albo żurek, albo barszcz biały. Niewątpliwie są te zupy do siebie dość podobne....Zobacz więcej przepisów na: