Żurek z jajkiem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Podawać na wielkanoc :)
Składniki:
kwas na żur 1,5 szkl
słonina 5 dag
cebula 2 szt
śmietana 1 szkl
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Do wrzącej wody włożyć cebulę, zagotować, wlać kwas razem z mąką, aby zagęścić zupę.
2. Słoninę przesmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawy.
3. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki.
3. Podawać z jajkiem
# Tagi:
Autor: tulipan
Polecamy również
Żurek staropolski
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest z...Zakwas na żurek
Ciężko sobie wyobrazić przepisy na Wielkanoc bez żurku. A jak żurek to najlepiej własnoręcznie robiony, dlatego też wart...Żurek wielkanocny
Żurek może stanowić codzienny obiad, ale świąteczny żurek to już kwintesencja smaku wielu mięs i wędlin. Ja najczęściej...Żurek z grzybami
W każdym domu na świątecznym stole gości albo żurek, albo barszcz biały. Niewątpliwie są te zupy do siebie dość podobne....Żurek cioci Basi
Żurek wg mojego przepisu to coś niepowtarzalnego dla każdego podniebienia. Zachęcam was, przygotujcie go na Wielkanoc dl...Zobacz więcej przepisów na: