Żurek z grzybami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen

Ilość porcji: 10
W każdym domu na świątecznym stole gości albo żurek, albo barszcz biały. Niewątpliwie są te zupy do siebie dość podobne. Ja wolę żurek z grzybami. Żurek ma bardziej wyrazisty smak i dlatego go zawsze polecam i przgotowuję.
Składniki:
- 2 żurki w torebce
- zakwas żuru w butelce
- kostki schabowe wędzone
- 5 dag suszonych grzybów
- 10 średnich kartofli
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- pieczona cebula
- ok. 4-5l. wody
- 2 kostki rosołowe
- łyżka gęstej śmietany
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Żurek na Wielkanoc robi się w mojej rodznie tak:
- Do wcześniej przygotowanego bulionu wkładamy wędzone kostki schabowe i posiekane (wcześniej namoczone) suszone grzyby. Następnie dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) i gotujemy wywar ok. 15 minut.
- Oczyszczone warzywa kroimy np. w plasterki, a kartofle w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy do wywaru i dodajemy: upieczoną cebulę i rognieciony czosnek. Dalej gotujemy nasz wywar przez kolejne 15 minut na małym ogniu.
- Dodajemy teraz do garnka rozrobiony żurek z torebki i butelki (połowa) i zaprawiamy gęstą śmietaną. Wsypujemy łyżkę majeranku i dalej gotujemy ok. 10-15 minut.
- Gotowym, gorącym żurkiem zalewamy pokrojone w kostkę kiełbaski i jajka, które wcześniej układamy na talerze.
Żurek warto jeść, dlatego polecam i życzę smacznego
# Tagi:
Autor: Zuza
Polecamy również

Żurek z grzybami
W każdym domu na świątecznym stole gości albo żurek, albo barszcz biały. Niewątpliwie są te zupy do siebie dość podobne....
Tradycyjny żurek
To tradycyjna Wielkanocna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. Tradycyjny żurek przygotow...
Żurek tradycyjny
Dlaczego żurek jest i smaczny i zdrowy? Dzieje się to za sprawą sposobu jego przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąk...
Żurek wielkanocny
Żurek może stanowić codzienny obiad, ale świąteczny żurek to już kwintesencja smaku wielu mięs i wędlin. Ja najczęściej...
Pachnący żurek
Każdy kto przygotuje żurek wg mojego przepisu i kto go spróbuje, zakocha się w tej potrawie. W moim żurku jest ws...Zobacz więcej przepisów na:
Żurek

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.