Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą

print Drukuj
Żurek z białą kiełbasą

Świeża Bazylia

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.2

10 ocen

Przepisy na Wielkanoc a wśród nich przepis na żurek - rzec można, że na Wielkanoc to jazda obowiązkowa. Żurek z białą kiełbasą na wielkanocnym stole gości chyba w każdym polskim domu, więc przepis na żurek wielkanocny z białą kiełbasą musiał się pojawić. Smacznego!

składniki
  • garść suszonych prawdziwków
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 500 g kiełbasy białej Gobarto
  • suszony majeranek (do smaku)
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziarna ziela angielskiego
  • około 500 ml zakwasu żytniego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 l śmietany kremówki 30%
  • 10-12 jaj na twardo (w zależności od ilości porcji)
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na żurek z białą kiełbasą na wielkanocny stół:

  1. Pierwszym krokiem będzie zalanie grzybów odrobiną wywaru i odstawienie ich na ok. 2 godziny.
  2. Następnie kroimy kiełbasę w grubą kostkę, zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i całość gotujemy około 20 minut.
  3. Dodajemy majeranek, grzyby z wywarem i gotujemy aż grzyby będą miękkie.
  4. Dodajemy również powoli zakwas, ciągle mieszając, aż żurek się zagęści.
  5. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
  6. Na koniec dodajemy śmietanę i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  7. Żurek podajemy z jajkiem na twardo.

Wspaniały żurek z białą kiełbasą gotowy. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!