Żurek staropolski


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
7 Ocen

Ilość porcji: 8
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Składniki:
- 2 torebki żurku
- zakwas żuru w butelce
- 8 białych kiełbasek
- kawałek żeberka wędzonego
- 5 suszonych podgrzybków lub innych grzybów
- 8 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- ćwiartka małego selera
- 1 cebula
- 4l wody
- 2 kostki rosołowe
- łyżka kwaśnej śmietany
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- łyżka czubata majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Dla ortodoksów żurek z torebki, kostki rosołowe to jakieś świętokradztwo, ale myślę, ze większość i tak tego używa :)
- Najpierw gotujemy bulion z wody i kostek rosołowych, następnie dodajemy pachnące żeberko wędzone i wszystkie przyprawy (pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe). Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
- Nasze grzyby jeśli dadzą się pokroić to kroimy, jeśli nie to kruszymy je i dodajemy do gotującego się wywaru.
- Kolej na jarzyny. Kroimy je najlepiej w plasterki i wrzucamy do zupy. Tylko cebulę należy wrzucić w całości żeby nie rozleciała się w gotowaniu. W całości dodajemy też czosnek, ale wcześnie go zgniatamy żeby puścił soki. I naszą zupę znowu na małym ogniu gotujemy jakieś 15 minut.
- Rozrabiamy żurek z torebki (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i wlewamy do garnka. Również w tym momencie dodajemy pół szklanki zakwasu z butelki. Prawie gotową zupę zaprawiamy gęstą śmietaną (1-2 łyżki) i gotujemy maksymalnie 15 minut.
- Na zakończenie wrzucamy kiełbaski (w całości lub pokrojone, jak kto woli) posypujemy zupę majerankiem, gotujemy 10 minut i żurek gotowy.
Smacznego
Autor: basia
Polecamy również

Żurek
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem , lekko kwaśny, idealny na typowy polski obiad. Przyzwyczail...
Żurek staropolski
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest z...
Żurek tradycyjny
Dlaczego żurek jest i smaczny i zdrowy? Dzieje się to za sprawą sposobu jego przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąk...
Żurek z jajkiem
Podawać na wielkanoc :)
Żurek z białą kiełbasą
Przepisy na Wielkanoc a wśród nich przepis na żurek - rzec można, że na Wielkanoc to jazda obowiązkowa. Żurek z b...Zobacz więcej przepisów na:
Żurek - sprawdzone przepisy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.