Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Żurek staropolski

print Drukuj
Żurek staropolski

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.7

7 ocen

Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.

składniki
  • 2 torebki żurku
  • zakwas żuru w butelce
  • 8 białych kiełbasek
  • kawałek żeberka wędzonego
  • 5 suszonych podgrzybków lub innych grzybów
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka małego selera
  • 1 cebula
  • 4l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka czubata majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Dla ortodoksów żurek z torebki, kostki rosołowe to jakieś świętokradztwo, ale myślę, ze większość i tak tego używa :)

  1. Najpierw gotujemy bulion z wody i kostek rosołowych, następnie dodajemy pachnące żeberko wędzone i wszystkie przyprawy (pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe). Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
  2. Nasze grzyby jeśli dadzą się pokroić to kroimy, jeśli nie to kruszymy je i dodajemy do gotującego się wywaru.
  3. Kolej na jarzyny. Kroimy je najlepiej w plasterki i wrzucamy do zupy. Tylko cebulę należy wrzucić w całości żeby nie rozleciała się w gotowaniu. W całości dodajemy też czosnek, ale wcześnie go zgniatamy żeby puścił soki. I naszą zupę znowu na małym ogniu gotujemy jakieś 15 minut.
  4. Rozrabiamy żurek z torebki (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i wlewamy do garnka. Również w tym momencie dodajemy pół szklanki zakwasu z butelki. Prawie gotową zupę zaprawiamy gęstą śmietaną (1-2 łyżki) i gotujemy maksymalnie 15 minut.
  5. Na zakończenie wrzucamy kiełbaski (w całości lub pokrojone, jak kto woli) posypujemy zupę majerankiem, gotujemy 10 minut i żurek gotowy.


Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!