Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Żurek staropolski

print Drukuj
Żurek staropolski

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.7

6 ocen

Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.

składniki
  • 2 torebki żurku
  • zakwas żuru w butelce
  • 8 białych kiełbasek
  • kawałek żeberka wędzonego
  • 5 suszonych podgrzybków lub innych grzybów
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka małego selera
  • 1 cebula
  • 4l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka czubata majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Dla ortodoksów żurek z torebki, kostki rosołowe to jakieś świętokradztwo, ale myślę, ze większość i tak tego używa :)

  1. Najpierw gotujemy bulion z wody i kostek rosołowych, następnie dodajemy pachnące żeberko wędzone i wszystkie przyprawy (pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe). Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
  2. Nasze grzyby jeśli dadzą się pokroić to kroimy, jeśli nie to kruszymy je i dodajemy do gotującego się wywaru.
  3. Kolej na jarzyny. Kroimy je najlepiej w plasterki i wrzucamy do zupy. Tylko cebulę należy wrzucić w całości żeby nie rozleciała się w gotowaniu. W całości dodajemy też czosnek, ale wcześnie go zgniatamy żeby puścił soki. I naszą zupę znowu na małym ogniu gotujemy jakieś 15 minut.
  4. Rozrabiamy żurek z torebki (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i wlewamy do garnka. Również w tym momencie dodajemy pół szklanki zakwasu z butelki. Prawie gotową zupę zaprawiamy gęstą śmietaną (1-2 łyżki) i gotujemy maksymalnie 15 minut.
  5. Na zakończenie wrzucamy kiełbaski (w całości lub pokrojone, jak kto woli) posypujemy zupę majerankiem, gotujemy 10 minut i żurek gotowy.


Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!