Zakwas na żurek
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
8 Ocen
Ilość porcji: 2
Ciężko sobie wyobrazić przepisy na Wielkanoc bez żurku. A jak żurek to najlepiej własnoręcznie robiony, dlatego też warto pokusić się i wykorzystać własnoręcznie przygotowany zakwas na żurek, szczególnie, że przepis na zakwas na żurek jest naprawdę prosty.
Składniki:
- 10 dkg mąki żytniej najlepiej razowej
- 1/2 litra przegotowanej, ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Przepis na zakwas na żurek ze starej książki kucharskiej:
- W kamiennym garnku lub szklanym słoju mieszamy makę z wodą. Najlepszym narzędziem do tego będzie drawniana łyżka.
- Garnek lub szklany słój przykrywamy lnianą szmatka najlepiej, jak nie mamy to wystarczy gaza. Nie można dokładnie zakręcić, bo żeby powstał zakwas musi być powietrze. Pamiętajmy o dobrym wyparzeniu naczynia przed całą procedurą.
- Garnek lub słoj stawiamy w ciepłym miejscu i co jakiś czas mieszamy. Gdy żur ukisnie powinien mieć kwaskowaty smak i przyjemny zapach. Z reguły powinno to trwac od 3 do 5 dni w zależności w jak ciepłym miejscu naczynie stoi.
- Do zakwasu można dodac czosnek lub przyprawy, ale żeby otrzymać czysty zakwas na żurek wystarczy mąka i woda. Przyprawić można żurek :)
Pysznego żurku!
Autor: Marek
Polecamy również
Żurek z białą kiełbasą
Przepisy na Wielkanoc a wśród nich przepis na żurek - rzec można, że na Wielkanoc to jazda obowiązkowa. Żurek z b...Żurek wielkanocny
Żurek może stanowić codzienny obiad, ale świąteczny żurek to już kwintesencja smaku wielu mięs i wędlin. Ja najczęściej...Żurek staropolski
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest z...Żurek cioci Basi
Żurek wg mojego przepisu to coś niepowtarzalnego dla każdego podniebienia. Zachęcam was, przygotujcie go na Wielkanoc dl...Żurek z jajkiem
Podawać na wielkanoc :)Zobacz więcej przepisów na: