Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Ciężko sobie wyobrazić przepisy na Wielkanoc bez żurku. A jak żurek to najlepiej własnoręcznie robiony, dlatego też warto pokusić się i wykorzystać własnoręcznie przygotowany zakwas na żurek, szczególnie, że przepis na zakwas na żurek jest naprawdę prosty.

Składniki:

  • 10 dkg mąki żytniej najlepiej razowej
  • 1/2 litra przegotowanej, ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Przepis na zakwas na żurek ze starej książki kucharskiej:

  1. W kamiennym garnku lub szklanym słoju mieszamy makę z wodą. Najlepszym narzędziem do tego będzie drawniana łyżka.
  2. Garnek lub szklany słój przykrywamy lnianą szmatka najlepiej, jak nie mamy to wystarczy gaza. Nie można dokładnie zakręcić, bo żeby powstał zakwas musi być powietrze. Pamiętajmy o dobrym wyparzeniu naczynia przed całą procedurą.
  3. Garnek lub słoj stawiamy w ciepłym miejscu i co jakiś czas mieszamy. Gdy żur ukisnie powinien mieć kwaskowaty smak i przyjemny zapach. Z reguły powinno to trwac od 3 do 5 dni w zależności w jak ciepłym miejscu naczynie stoi.
  4. Do zakwasu można dodac czosnek lub przyprawy, ale żeby otrzymać czysty zakwas na  żurek  wystarczy mąka i woda. Przyprawić można żurek :)

Pysznego żurku!

Autor: Marek

Polecamy nasze przepisy