Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Tradycyjny żurek

print Drukuj
Tradycyjny żurek

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.8

6 ocen

To tradycyjna Wielkanocna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. Tradycyjny żurek przygotowuje częściej lecz w Wielkanoc ma on jeszcze lepszy smak!

składniki
  • 2,5 l wody
  • 1 litr żurku w butelce
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka vegety
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka natki koperku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g białej kiełbasy „żurkowej”
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • ugotowane jajka do żurku
sposób przygotowania

Przepis na Tradycyjny żurek:

  1. Do garnka wlej wrzątek, żurek (koncentrat), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę, vegetę, natkę pietruszki, koperku i pokrojoną w kostkę białą kiełbasę.
  2. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  3. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Ostudzone jajka obierz ze skorupek.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez ok. 90 min.
  5. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
  6. Na koniec zabiel zupę śmietaną. Najlepiej do kubka wlać 100 ml gotującej się zupy, dodać do niego śmietanę, wymieszać i wtedy z powrotem wlać do zupy.
  7. Ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół, zalej gotową zupą.

Tradycyjny żurek gotowy. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!