Tradycyjny żurek

Tradycyjny żurek

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

To tradycyjna Wielkanocna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. Tradycyjny żurek przygotowuje częściej lecz w Wielkanoc ma on jeszcze lepszy smak!

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 1 litr żurku w butelce
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka vegety
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka natki koperku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g białej kiełbasy „żurkowej”
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • ugotowane jajka do żurku

Sposób przygotowania:

Przepis na Tradycyjny żurek:

  1. Do garnka wlej wrzątek, żurek (koncentrat), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę, vegetę, natkę pietruszki, koperku i pokrojoną w kostkę białą kiełbasę.
  2. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  3. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Ostudzone jajka obierz ze skorupek.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez ok. 90 min.
  5. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
  6. Na koniec zabiel zupę śmietaną. Najlepiej do kubka wlać 100 ml gotującej się zupy, dodać do niego śmietanę, wymieszać i wtedy z powrotem wlać do zupy.
  7. Ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół, zalej gotową zupą.

Tradycyjny żurek gotowy. Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy