Pachnący żurek

Pachnący żurek

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Każdy kto przygotuje żurek wg mojego przepisu i kto go spróbuje, zakocha się w tej potrawie. W moim żurku jest wszystko to czego potrzebujemy: odrobina kwasu, odrobina mięsa, kwintesencja smaku i wiosenny koperek. Oto pachnący żurek, zachęcam.

Składniki:

  • zakwas żuru w butelce
  • 2 torebki żurku
  • kilka grzybów suszonych
  • 8 małych wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • woda (jakieś 4l.)
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka śmietany
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Żurek pachnący przygotwuję tak:

  1. Po przygotowaniu bulionu dodajemy pachnące, wędzone żeberka, potem przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty), pokruszone, suszone grzyby i rozgnieciony szerokim nożem czosnek.
  2. Po 15 minutach gotowania dodajemy obrane warzywa pokrojone w słupki. Jedynie ziemniaki kroimy w nieregularne kawałki ii wrzucamy je do wywaru. Cebulę wrzucamy w całości. Tym razem jarzynowy wywar powinien gotować się ok. 20 minut.
  3. Na koniec wlewamy pół szklanki żuru z butelki i rozrobiony żurek z torebki, zaprawiamy łyżką gęstej śmietany i dalej gotujemy.
  4. Po niedługiej chwili żurek posypujemy pachnącym koperkiem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut (ale nie jest to konieczne).


Żurek gotowy. Życzę smacznego.

Autor: Ola

Polecamy nasze przepisy