Przepis na tę ciekawą zupę znalazłam z starym zeszycie i postanowiłam od razu wypróbować. Do tej zupy użyłam powidła domowej roboty, które jest najlepsze. Nigdy nie jadłam takiej zupy, dodam, że okazała się pyszna. Polecam przepis.
2 szklanki gorącej wody
powidło śliwkowe ( 1 szklanka)
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 goździki
cukier do smaku
cynamon do smaku
dodatkowo:
cynamon do oprószenia śmietany
cukier puder do smaku
pół szklanki śmietany kremówki 30%
1. Wodę należy zagotować z goździkami, następnie goździki usunąć. Do wody dodać powidło i dokładnie zmiksować.
2. Następnie mąkę dokładnie rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody (ilość mąki zależy jak gęstą chcemy mieć zupę ). Rozmieszaną mąkę wlać do zupy i zagotować energicznie mieszając, tak żeby nie było grudek.
3. Na koniec zupę przyprawić do smaku cukrem i cynamonem.
4. Następnie śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.
5. Na talerze lub do miseczek nakładać porcje zupy, udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu