Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Zupa śliwkowa.

print Drukuj
Zupa śliwkowa.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Przepis na tę ciekawą zupę znalazłam z starym zeszycie i postanowiłam od razu wypróbować. Do tej zupy użyłam powidła domowej roboty, które jest najlepsze. Nigdy nie jadłam takiej zupy, dodam, że okazała się pyszna. Polecam przepis.

składniki

2 szklanki gorącej wody

powidło śliwkowe ( 1 szklanka)

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

3 goździki

cukier do smaku

cynamon do smaku

 

dodatkowo:

cynamon do oprószenia śmietany

cukier puder do smaku

pół szklanki śmietany kremówki 30%

sposób przygotowania

1. Wodę należy zagotować z goździkami, następnie goździki usunąć. Do wody dodać powidło i dokładnie zmiksować.

2. Następnie mąkę dokładnie rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody (ilość mąki zależy jak gęstą chcemy mieć zupę ). Rozmieszaną mąkę wlać do zupy i zagotować energicznie mieszając, tak żeby nie było grudek.

3. Na koniec zupę przyprawić do smaku cukrem i cynamonem.

4. Następnie śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.

5. Na talerze lub do miseczek nakładać porcje zupy, udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Tagi: Zupy
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!