Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Zupa koperkowa

print Drukuj
Zupa koperkowa

Wędrówki po kuchni

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Są takie miejsca, które przywołują moje najcieplejsze wspomnienia. Są takie dźwięki, które wywołują drżenie serca. Są takie smaki, które są mi słodsze niczym miód. Są też zapachy…Przenosząc się w czasie czuję zapach drożdżowego ciasta. Przez otwarte okno wpada ciepły, lekki podmuch wiatru zmieszany z zapachem kwiatów z ogrodu. Na kuchni gotował się kompot, taki prawdziwy mamusiny kompot z owoców z naszego ogrodu. Obok pokaźny garnek z zupa koperkową i wiecznie krzątająca się po kuchni mama w fartuszku - czasem miałam wrażenie, że ona nigdy z niej nie wychodzi. To są olfaktoryczne wspomnienia mojego dzieciństwa i zupa koperkowa, która jest jednym z tych wspomnień. Można ją przygotować o każdej porze roku. Wyjątkowo jednak smakuje teraz , gdy koperek niesamowicie pachnie i jest go pod dostatkiem.

składniki

1 duży pęczek koperku
150 g makaronu dischi volanti *
2,5 litra bulionu warzywnego
100 ml śmietany 18%
3-4 ziemniaki
3 marchewki
1 łyżka masła klarowanego
pieprz czarny
sól

sposób przygotowania

Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z tych grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.
*można zastąpić dowolnym, ulubionym makaronem
*w wersji mięsnej można użyć bulionu drobiowego

Tagi: koperek
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!