- 1 nieduża kapusta pekińska lub biała
- 1 niepełna szklanka ryżu
- włoszczyzna (1 pietruszka, 3 marchewki, 1 seler, por - tylko biała część)
- 1 nieduża cebula
- koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, maggi, ziele angielskie, majeranek
- troszkę oleju do smażenia
Marchewkę, pietruszkę, seler i por myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Gotujemy w garnku, dajemy tyle wody, żeby warzywa były całkowicie przykryte. W międzyczasie kroimy kapustę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Szklimy cebulkę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy, rozdrabniając mięso na patelni.
Do warzywnego wywaru dodajemy mięso z cebulką i pokrojoną kapustę. Gotujemy 5 minut. (Jeśli używamy kapusty białej, gotujemy dłużej). Wsypujemy ryż, gotujemy 15-20 minut, aż ryż zmięknie. Zupę zaprawiamy koncentratem pomidorowym - dodajemy go tyle, ile lubimy. Przyprawiamy do smaku. Zupę zabielamy śmietaną. Porcje zupy dekorujemy listkami maggi lub pietruszki.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu