Lane kluseczki na rosole.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Polecam pyszna zupę z lanymi kluseczlami. Jest pyszna, syta i w chłodne dni rozgrzewa i dodaje energii. Zapraszam.
Składniki:
składniki na rosół:
1 pietruszka
1 marchewka
1 udko z kurczaka
natka pietruszki według uznania
sól i pieprz do smaku
składniki na kluseczki:
2 jajka
mąka pszenna około 3-4 łyżki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Udko oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą ( około półtora litra ) i gotojemy do miękkości. Gdy udko będzie miękkie wyjmujemy je ( udko możemy użyć do drugiego dania ), a wywar przecedzamy przez gęste sito.
2. Warzywa obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie wrzucamy do przecedzonego wywaru i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Kluseczki: Jajka wbijamy do kubka, dodajemy szczyptę soli do smaku i roztrzepujemy widelcem, następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy na jednolite ciasto gładkie ciasto. Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie.
4. Przygotowane ciasto wlewamy strumykiem do gotującego się rosołu, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.
5. Podajemy i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Meksykańska zupa batatowa
Smaczna, słodka zupa z batata. Można ją przyrządzić w wersji łagodnej lub na ostro.Zupa Fasolowa
Szybka zupa fasolowaZupa buraczkowa z ciecierzycą
Smaczna i pożywna zupaGulaszowa z zacierkami
Bardzo fajna zupa i pożywna, zacierkami jak kiedyś robiły nasze Babcie.Zupa dyniowa z soczewicą
Smaczna, rozgrzewająca i arotmatyczna zupa dyniowaZobacz więcej przepisów na: