Ziemniaczano-czosnkowa zupa krem z serową grzanką.

Ziemniaczano-czosnkowa zupa krem z serową grzanką.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Na chłodne dni polecam pyszną i aromatyczną zupę ziemniaczano - czosnkową, podaną z grzanką serową. Zapewniam, że będzie pysznie.

 

Składniki:

Składniki na zupę:

5 ząbków czosnku

1 średnia pietruszka

6 średnich ziemniaków

4 szklanki buliony warzywnego

1 łyżka masła do smażenia

sól do smaku

biały pieprz mielony do smaku

mielona gałka muszkatołowa według uznania

suszona natka pietruszki według uznania

3 ziarenka ziela angielskiego

1 liść laurowy

 

Grzanki:

2 bułki

10 dag sera żółtego

masło

suszona natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obrać, umyć i osuszyć, następnie pokroić na mniejsze kawałki.

2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić warzywa i chwilę przesmażyć, wlać gorący bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do miękkości.

3. Gdy składniki bedą miękkie wyjąć liść i ziarenka ziela, zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i natką pietruszki, następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dolać gorącego bulionu lub wody.

4. Bułki pokroić na cieniutkie kromki, posmarować cieniutko z jednej strony masłem i tą stroną ułożyć na blasze, następnie piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Gdy grzanki będą zrumienione posypać je startym na dużych oczkach serem i natką pietruszki, zapiec aż ser sie rozpuści.

6. Na talerze nakaładać porcje zupy, podawać z grzanką. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy