ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Zdrowa, aromatyczna zupa. Delikatny, a zarazem oryginalny smak.

Składniki:

1 puszka zielonego groszku
1 kiełbasa śląska
2 cienkie parówki
6 ziemniaków
3 marchewki
po kawałku pietruszki i selera
2 kostki bulionowe rosołowe lub mięsne
śmietana 12 % (mały kubeczek)
1 czubata łyżka mąki
1 ząbek czosnku
liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela
zielona pietruszka i liście selera (po kilka gałązek)
sól, pieprz, słodka mielona papryka, jarzynka

Sposób przygotowania:

1.Do garnka włożyć obrane i pokrojone na kawałki seler, pietruszkę i
marchewkę. Dodać czosnek, liść laurowy i angielskie ziele.

2.Nalać zimną wodę, posolić.

3.Gotować do miękkości warzyw.

4.Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie, włożyć pokrojoną w duże kawałki wędlinę i kostki bulionowe.

5.Mąkę rozmieszać w kubeczku z odrobiną zimnej wody, dolać śmietanę. 6.Dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się zupy.

7.Gotuj 5 minut .

8.Na koniec dodać razem z zalewą groszek. Wrzucić pokrojoną zieleninę i przyprawy.

9.Gotować jeszcze przez chwilę.

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy