Zupa z dyni cukrowej

Zupa z dyni cukrowej

Ocena:

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Zupa z dyni cukrowej według mojego przepisu jest nieco inna niż zwykle. Ciemnopomarańczowy kolor zupy z dyni może być smaczną zapowiedzią złotej jesieni. Zupa z dyni cukrowej ma szansę być przebojem w twojej kuchni. 

Składniki:

  • dynia cukrowa (obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę) -  750 g
  • marchewka (grubo pokrojona) - 2 szt.
  • cebula (pocięta w krążki) - 2 szt.
  • olej roślinny - 2,5 łyżki
  • duży ziemniak (pokrojony w plasterki) - 1 szt.
  • woda - 1 l
  • bulion drobiowy - 3 kostki
  • śmietana kremówka - 230 ml
  • mielona gałka muszkatołowa - 1 łyżka czubata
  • pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Oto moja zupa z dyni cukrowej.

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  2. Włóż dynię, marchew i cebulę do naczynia żaroodpornego, skrop warzywa olejem roślinnym.
  3. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, aż do zmięknięcia warzywa.
  4. Zagotuj wodę z bulionem i ugotuj do miękkości ziemniaka.  
  5. Ugotowany ziemniak z wodą z bulionem i upieczonymi warzywami zmiksuj na jednolitą masę.
  6. Wlej wszystko z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, po czym dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zupa jest gotowa.

Zupa z dyni cukrowej o ciemnopomarańczowym kolorze pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Możesz podawać ją z kleksem śmietany, listkiem bazylii lub płatkami migdałów. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy