Zupa-krem dyniowo-ziemniaczana.

Zupa-krem dyniowo-ziemniaczana.

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupy kremy z warzyw są bardzo zdrowe. Zupę przyprawiłam suszonym cząbrem, który jest dość pikanty, dlatego należy dodawać go bardzo ostrożnie. Dzięki tej przyprawie zupa dyniowa jest troszkę pikantna i co za tym idzie rozgrzewająca.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 kg miąższu dyni
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • zioła prowansalkie według uznania
  • suszony cząber według uznania
  • pestki słonecznika według uznania

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę dyniowo - ziemniaczaną:

  1. Warzwa obrać i umyć, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości.
  2. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować na gładki krem, następnie zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i cząbrem.
  3. Na suchej i gorącej patelni uprażyć słonecznik.
  4. Na talerze nakładać porcje zupy, posypywać słonecznikiem i podawać.

Pyszna zupa dyniowa gotowa.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy