Zupa krem z białych warzyw z chipsem z boczku.

Zupa krem z białych warzyw z chipsem z boczku.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

W chłodne dni polecam przygotować tę pyszną i bardzo pożywną zupę. Przyprawy nadają jej aromatu i pysznie rozgrzewają. Zupa krem to moja ulubiona zupa.

 

Składniki:

1 średni seler

2 duże ziemniaki

2 średnie cebule

1 duża pietruszka

1 ząbek czosnku

sól do smaku

2 łyżki masła do smażenia

biały pieprz mielony do smaku

gałka muszkatołowa mielona według uznania

zioła prowansalskie według uznania

gorąca woda około 1 litr

kilka kropli oleju

20 dag wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa obrać, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.

2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić warzywa i chwilę przesmażyć mieszając. Następnie wlać gorącą wodą i gotować do miękkości.

3. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je blenderem na gładki krem.

4. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i gałką. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu warzywnego lub gorącej wody.

5. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka kropli oleju, wrzucić plasterki boczku i smażyć na chrupiąco z obu stron. Następnie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

6. Na talerze nakładać porcje zupy i boczku. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy