W chłodne dni polecam przygotować tę pyszną i bardzo pożywną zupę. Przyprawy nadają jej aromatu i pysznie rozgrzewają. Zupa krem to moja ulubiona zupa.
1 średni seler
2 duże ziemniaki
2 średnie cebule
1 duża pietruszka
1 ząbek czosnku
sól do smaku
2 łyżki masła do smażenia
biały pieprz mielony do smaku
gałka muszkatołowa mielona według uznania
zioła prowansalskie według uznania
gorąca woda około 1 litr
kilka kropli oleju
20 dag wędzonego boczku
1. Wszystkie warzywa obrać, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.
2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić warzywa i chwilę przesmażyć mieszając. Następnie wlać gorącą wodą i gotować do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je blenderem na gładki krem.
4. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i gałką. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu warzywnego lub gorącej wody.
5. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka kropli oleju, wrzucić plasterki boczku i smażyć na chrupiąco z obu stron. Następnie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Na talerze nakładać porcje zupy i boczku. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu