Zupa warzywna z liściem kalarepki i pęczakiem

Zupa warzywna z liściem kalarepki i pęczakiem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Bardzo syta zupka warzywna z liściem kalarepy, z dodatkiem kaszy pęczak, która jest jedną z najbardziej wartościowych kasz, a oprócz tego ma wiele składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy i minerały.

Składniki:

 

  • kiełbasa biała 4-5 szt cienka
  • seler naciowy 1/2 szklanki pociętego
  • kalarepka młoda liście 1 szklanka posiekany
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • kasza pęczak 1/2 szklanki 
  • włoszczyzna 1 pęczek 
  • boczek wędzony 100 gr 
  • koperek 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę warzywną z liściem kalarepki i pęczakiem:

  1. Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, listek i zielę angielskie, zagotować.
  2. Dodać posiekany seler, włoszczyznę pokrojoną w pół oraz liście kalarepki, gotować
  3. Po około 40 minutach dosypać pęczak i gotować do momentu aż kasza napęcznieje i będzie miękka
  4. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać do zupy, doprawić
  5. Koperek posiekać dodać do zupy

Pożywna zupa warzywna z kaszą pęczak gotowa. Smacznego

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy