Przepis na tę pyszną zupę znalazłam w książce kucharskiej ,,Kuchnia skandynawska'', i oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany. Zupa wyszła niezwykle pyszna i delikatna w smaku. Polecam na obiad.
20 dag serka topionego ( u mnie kremowy )
1 szklanka śmietany 18 %
1 duży por
1 cebula
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
15 dag startego żółtego sera
1. Pora obrać z wierzchnich liści, odciąć część zieloną. Cebulę obrać. Następnie warzywa umyć i osuszyć. Warzywa pokroić w cienkie półplasterki.
2. W garnku rozgrzać masło,wrzucić pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie wlewać gorący bulion i gotować do miękkości.
3. Serki topione przełożyć do miski, wlać około pół szklanki gorącej wody i mieszać, aż serki się dokładnie rozpuszczą. Następnie do serków dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
4. Tak przygotowane serki wraz ze śmietaną wlać do gotującej się zupy, chwilę pogotować i na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Gorącą zupę nalewać na talerze i posypywać startym serem żółtym.
6. Podawać od razu gorącą. Smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu