Przepis na tę pyszną zupę znalazłam w książce kucharskiej ,,Kuchnia skandynawska'', i oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany. Zupa wyszła niezwykle pyszna i delikatna w smaku. Polecam na obiad.
20 dag serka topionego ( u mnie kremowy )
1 szklanka śmietany 18 %
1 duży por
1 cebula
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
15 dag startego żółtego sera
1. Pora obrać z wierzchnich liści, odciąć część zieloną. Cebulę obrać. Następnie warzywa umyć i osuszyć. Warzywa pokroić w cienkie półplasterki.
2. W garnku rozgrzać masło,wrzucić pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie wlewać gorący bulion i gotować do miękkości.
3. Serki topione przełożyć do miski, wlać około pół szklanki gorącej wody i mieszać, aż serki się dokładnie rozpuszczą. Następnie do serków dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
4. Tak przygotowane serki wraz ze śmietaną wlać do gotującej się zupy, chwilę pogotować i na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Gorącą zupę nalewać na talerze i posypywać startym serem żółtym.
6. Podawać od razu gorącą. Smacznego.
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Fileciki pod migdałową panierką
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu