Zupa rybna z pulpecikami

Zupa rybna z pulpecikami

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na zupę rybną z pulpecikami jest nietuzinkowy. Dodatek soku z pomarańczy powoduje, że zupa rybna z pulpecikami jest bardzo aromatyczna, a dodatek chrzanu nadaje zupie rybnej z pulpecikami naprawdę wyjątkowego charakteru. Lekkostrawna zupa rybna z pulpecikami jest pełnowartościowym i smacznym posiłkiem!

Składniki:

  • Bulion warzywny 1,5 litra
  • Dorsz 1 kg
  • Ziemniaki 400 g
  • Marchewka 200 g
  • Por  2 sztuki (tylko biała część) 
  • Natka pietruszki ½ pęczka
  • Pomarańcza 1 duża sztuka
  • Białe wino (słodkie) 125 ml
  • Chrzan 2 łyżeczki: jedna do ryby, druga do zupy
  • Jajko 1 sztuka
  • Bułka tarta 4 łyżki
  • Ostra papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

A oto przepis na zupę rybną z pulpecikami

 

  1. Rybę umyć, posolić i odstawić na dwie godziny.
  2. Por pokroić w piórka i poddusić na oliwie, ziemniaki oraz marchew obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę – całość wrzucić do bulionu, do wywaru dodać oraz posolone wcześniej filety rybne.
  3. Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok – wszystko dodać do gotującego się wywaru wraz z winem i chrzanem, doprawić ostrą papryką. 
  4. Przygotowanie pulpetów: gdy ryba będzie biała wyjąć ją z garnka, przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę chrzanu i bułkę tartą. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i wrzucić ponownie do gotującej się zupy. Gotować ok. 15 minut.
  5. Po 15 minutach wyjąć pulpety, a zupę zmiksować na krem.
  6. Podawać z pulpetami

 

Zupę można podawać zwyczajnie z kawałkami warzyw lub jako zupę-krem.

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy