Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Wigilijna zupa rybna

print Drukuj
Wigilijna zupa rybna

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.3

11 ocen

Wigilijna zupa rybna nie jest najbardziej tradycyjną świąteczną zupą - w tym rankingu zdecydowanie wygrywa barszcz czerwony i zupa grzybowa. W te święta proponuje zaskoczyć pyszną i zdrową wigilijną zupą rybną! Wigilijna zupa rybna jest łatwostrawna, odżywcza, niskokaloryczna, dlatego polecam ją osobom dbającym o linię jak i osobom z chorobami przewodu pokarmowego. Dzięki wigilijnej zupie rybnej te święta mogą być smaczne nawet dla osób na "diecie"

składniki
  • Głowa i ogony karpia po 2 sztuki
  • Woda 1,5 l
  • Marchew 1 sztuka
  • Pietruszka 1 duża sztuka
  • Seler kawałek
  • Por, biała część 1 sztuka
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Lubczyk 1 gałązka świeżego
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Liście laurowe 3 sztuki
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Cebula 1 duża sztuka
  • Sól morska
  • Jajka 2 sztuki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Jogurt grecki 2 łyżki
  • opcjonalnie: łyżeczka soku z cytryny
sposób przygotowania

I przepis na wigilijną zupę rybną

  1. Cebulę przekroić na pół i opiec nad palnikiem kuchenki
  2. Warzywa umyć i obrać
  3. Następnie przygotowane warzywa i cebulę zalać wodą dodać świeże zioła - przygotować bulion Gotowy bulion powinien być mocno esencjonalny - opcjonalnie można dodać domowej roboty kostki warzywne
  4. Do bulionu dodać oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony
  5. dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około 30 minut (zupa powinna się gotować delikatnie)
  6. Pod koniec gotowania doprawić zupę solą morską - odcedzić
  7. Marchewkę rozdrobnić widelcem, obrać głowy i ogony karpi
  8. Następnie marchewkę i białe mięso z ryb dodać do zupy.
  9. Z jajek i mąki przygotować ciasto na lane kluseczki.
  10. Wbić jajka do miseczki, dodać najpierw 2 łyżki mąki, wymieszać trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę.
  11. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypać odrobinę mąki - dodać szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej
  12. Bulion zagotować, zmniejszyć ogień i wlać ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę.
  13. Gotować około 3 minuty
  14. Jogurt wymieszać z odrobioną zupy, dolać do bulionu, kiedy zupa lekko przestygnie.
  15. Doprawić zupę sokiem z cytryny

Zupę rybną podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, obowiązkowo w dużej ilości! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!