Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Wigilijna zupa rybna

print Drukuj
Wigilijna zupa rybna

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.3

11 ocen

Wigilijna zupa rybna nie jest najbardziej tradycyjną świąteczną zupą - w tym rankingu zdecydowanie wygrywa barszcz czerwony i zupa grzybowa. W te święta proponuje zaskoczyć pyszną i zdrową wigilijną zupą rybną! Wigilijna zupa rybna jest łatwostrawna, odżywcza, niskokaloryczna, dlatego polecam ją osobom dbającym o linię jak i osobom z chorobami przewodu pokarmowego. Dzięki wigilijnej zupie rybnej te święta mogą być smaczne nawet dla osób na "diecie"

składniki
  • Głowa i ogony karpia po 2 sztuki
  • Woda 1,5 l
  • Marchew 1 sztuka
  • Pietruszka 1 duża sztuka
  • Seler kawałek
  • Por, biała część 1 sztuka
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Lubczyk 1 gałązka świeżego
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Liście laurowe 3 sztuki
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Cebula 1 duża sztuka
  • Sól morska
  • Jajka 2 sztuki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Jogurt grecki 2 łyżki
  • opcjonalnie: łyżeczka soku z cytryny
sposób przygotowania

I przepis na wigilijną zupę rybną

  1. Cebulę przekroić na pół i opiec nad palnikiem kuchenki
  2. Warzywa umyć i obrać
  3. Następnie przygotowane warzywa i cebulę zalać wodą dodać świeże zioła - przygotować bulion Gotowy bulion powinien być mocno esencjonalny - opcjonalnie można dodać domowej roboty kostki warzywne
  4. Do bulionu dodać oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony
  5. dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około 30 minut (zupa powinna się gotować delikatnie)
  6. Pod koniec gotowania doprawić zupę solą morską - odcedzić
  7. Marchewkę rozdrobnić widelcem, obrać głowy i ogony karpi
  8. Następnie marchewkę i białe mięso z ryb dodać do zupy.
  9. Z jajek i mąki przygotować ciasto na lane kluseczki.
  10. Wbić jajka do miseczki, dodać najpierw 2 łyżki mąki, wymieszać trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę.
  11. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypać odrobinę mąki - dodać szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej
  12. Bulion zagotować, zmniejszyć ogień i wlać ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę.
  13. Gotować około 3 minuty
  14. Jogurt wymieszać z odrobioną zupy, dolać do bulionu, kiedy zupa lekko przestygnie.
  15. Doprawić zupę sokiem z cytryny

Zupę rybną podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, obowiązkowo w dużej ilości! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!