Taka propozycja podania zupy pomidorowej to miła i pyszna odmiana od tradycyjnej pomidorowej z ryżem czy makaronem. Aromatycznie i smacznie. Polecam.
Składniki na wywar:
1 udko z kurczaka
2 pietruszki
2 marchewki
1 szklanka śmietany 12 %
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
suszona natka pietruszki według uznania
Naleśniki:
półtorej szklanki mleka
2 jajka
około 1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
Dodatkowo:
20 dag twarożku ziołowego
olej do smażenia
1. Udko oczyścić i umyć, następnie przełożyć do garnka.
2. Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Warzywa wrzucić do mięsa, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzić ( warzywa wrzucić z powrotem do wywaru, a mieso można użyć do drugiego dania).
4. Do wywaru dać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.
5. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy i zagotować, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
6. Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto. Następnie smażyć naleśniki. Usmażone zwijać w ruloniki i kroić jak makaron.
7. Na talerze nakładać porcje zupy, makaronu i twarożku. Podawać. Smacznego.
Zupa pomidorowa z ziemniakami i makaronem.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu