Niby tylko zupa pomidorowa, a jednak..ciocia Ewa jest mistrzynia ww gotowaniu pysznych i zdrowych zup, a ja chce sie z wami podzielic jednym z jej przepisow.
Nic prostszego a pychota!
1 kość wieprzowa
poudzie z kurczaka
szyja indycza
1 seler
4 marchewki
1 pietruszka
garść suszonych warzyw
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
pieprz ziołowy
sol jodowana
3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
4 pełne łyżki stołowe śmietany lub jogurtu naturalnego
makaron
1. Do garnka wlewam zimna wode i wrzucam oplukane wczesniej mieso. Kiedy wywar zaczyna sie gotować zbieram tzw. szumowine, aby wywar był czysty.
2. Następnie dodaje warzywa i wszystkie przyprawy poza pieprzem ziołowym, ktory dodaję pod koniec dla smaku. Wszystko gotuje ok. godzinkę, nastepnie odlewam troche wywaru do kubka i dodaje koncentrat pomidorowy. Po dokładnym wymieszaniu wlewam zawartość kubka do zupy i dobrze mieszam.
3. Gotuję przez kolejne pół godziny. Ciocia Ewa twierdzi, ze zupa musi się "nagotowac", aby byla smaczna.
4. A teraz to, co nadaje zupie bardzo dobry smak - wyciagam moje warzywa i je blenduję, po czym wrzucam z powrotem do zupy. nastepnie dodaje śmietanę/jogurt naturalny (w taki sam sposób w jaki dodawałam koncentrat) i czekam aż zupa "zabulgocze". Nastepnie od razu ją wyłączam. oczywiscie musicie dogotować makaron (ja uwielbiam wstązki :-))
Jest to bardzo prosty, ale i smaczny i zdrowy przepis na pyszna zupę pomidorową. Smacznego!
Zupa pomidorowa z ziemniakami i makaronem.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu