Zupa królewska

Zupa królewska

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Najlepsza zupa pieczarkowa jaką jadłam :) Przepis na zupę pieczarkową jest łatwy, wiec każdy moze spróbować :)

Składniki:

  • 2 duże pory
  • pół kg pieczarek
  • bulion drobiowy (ok 1,5 litra)
  • serek topiony (ja daję o smaku cheddar)
  • pierś z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z porem w kilku krokach

  1. Pory pokroić w pół talarki
  2. pieczarki pokroić w plastry
  3. w dużym garnku roztopic łyżkę masła i poddusić pory z pieczarkami
  4. dusić ok 10 minut
  5. wszystko zalać bulionem i gotowac do miękkości ok 20 minut.
  6. Po tym czasie zblendować zupę i rozpuścić w niej serek topiony ( serek lepiej rozpuścić w miseczce z łyżką zupy żeby nie było grudek)
  7. zmielić pierś z kurczaka i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. w oddzielnym garnuszku zagotowac wodę i uformowac z mięsa małe kuleczki.
  9. wrzucać na gotującą się wodę i gotować do wypłynięcia na wierzch.
  10. dodać kulki mięsne do zupy

Zupa pieczarkowa z porem i kurczakiem gotowa. 

Smacznego!

Autor: fobia

Polecamy nasze przepisy