Krem z pieczarek to bardzo pyszna zupka i niezwykle aromatyczna. Posypana dużą ilością zielonego, świeżego szczypiorku będzie pysznym pomysłem na obiad. Zagęściłam ją serkiem ricotta i to również nadało jej wyjątkowego smaku. Ta zupa jest lekka a zarazem syta. Polecam przepis.
2 duże pietruszki
2 średnie cebule
1 średnia marchewka
40 dag pieczarek
sól do smaku
masło do smażenia
szczypiorek według uznania
biały pieprz mielony do smaku
10 dag serka ricotta
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
sok z cytryny
1. Pieczarki i warzywa obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie dwie pieczarki odłożyć, a pozostałe z warzywami pokroić na mniejsze części.
2. W garnku rozpuścić masło ( tak około 1 łyżkę ), wrzucić pokrojone pieczarki, skropić sokiem z cytryny i przesmażyć, następnie wrzucić warzywa i jeszcze chwilę przesmażyć cały czas mieszając. Następnie przesmażone warzywa i pieczarki zalać gorącą wodą i gotować do miękkości składników.
3. Gdy wszystko będzie miękkie zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę i serek, zagotować do rozpuszczenia się serka.
4. Odłożone pieczarki pokroić w półplasterki, następnie usmażyć do miękkości i zrumienienia na maśle, na koniec oprószyć solą.
5. Szczypiorek umyć, dokładnie osuszyć i drobno pokroić.
6. Na talerze nakładać porcje zupy, pieczarek i posypywać szczypiorkiem według uznania. Podawać i smacznego.
Pieczarkowa z kiszonym ogórkiem
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu