Tradycyjna zupa pieczarkowa

Tradycyjna zupa pieczarkowa

Ocena: ★

122 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jestem smakoszem wszelkich zup. Gdybym miał wskazywać ulubione, zupa pieczarkowa zajęłaby jedne z pierwszych miejsc. Prosta, szybka w przygotowaniu zupa pieczarkowa zawsze powoduje na mojej twarzy szeroki uśmiech. Oto przepis na zupę pieczarkową! Łatwo ją zrobić i dobrze smakuje, czegóż chcieć więcej?

Składniki:

  • Bulion drobiowy – 2 litry
  • Marchewka – 4 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka (duża)
  • Pieczarki – minimum 0.5 kg
  • Natka pietruszki
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Makaron – 25 dkg

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa powinna być częściej robiona, bo naprawdę można ją szybko zrobić i zamiast kupować gotowe dania, które wiadomo, nie są zbyt zdrowe, warto wypróbowac przepis na zupę pieczarkową.

Trzeba zacząć od warzyw. Obraną cebulę kroimy w kostkę, umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki.

Następnie rozgrzewam na patelni olej i przez minutę lub dwie podsmażam cebulę posypując solą i pieprzem.

Potem dorzucamy pieczarki i smażymy aż zmiękną.

Zagotowujemy bulion z pokrojoną w plastry marchwią. Gdy marchew będzie już ugotowana dorzucamy warzywa z patelni.

Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.

Zupa pieczarkowa najlepiej smakuje z makaronem posypana świeżą natką, ale jak zabraknie makaronu to z gzrankami też wspaniale smakuje. :)

Smacznego!

 

Autor: Mirek

Polecamy nasze przepisy