Pyszna zupa pieczarkowa

Pyszna zupa pieczarkowa

Ocena: ★

36 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych potraw. Robię ją bardzo często, także dlatego że pieczarki są powszechnie dostępne cały rok. Gorąca zupa pieczarkowa jest rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Poznajcie mój przepis na zupę pieczarkową! :)

Składniki:

  • Pół kilograma pieczarek
  • Dwie marchewki
  • Trzy ziemniaki
  • Dwie pietruszki
  • Kawałek selera i pora
  • Dwie łyżki śmietany 18 proc.
  • Łyżka masła
  • Sól
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Dwa, trzy listki laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Według mnie to najlepszy przepis na zupę pieczarkową:

  1. Zaczynamy od warzyw. Kroimy włoszczyznę, marchewkę i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, solimy i dodajemy pieprz, liście laurowe, ziele angielskiego. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Odcedzamy i odstawimy żeby wystygły. Warzywa, szczególnie marchewka, jeszcze nam się przydadzą.
  2. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę dodajemy do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotujemy około 10 minut.
  3. W międzyczasie należy obrać i pokroić w plasterki pieczarki.
  4. Rozpuszczamy na patelni masło, kładziemy na nią pieczarki i obsmażamy aż zbrązowieją. Tak przyrządzone grzyby dodajmy do ziemniaków i gotujemy ok. 5 minut.
  5. Bierzemy ugotowaną marchewkę, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy.
  6. Zupę zdejmujmy z ognia. Gdy nieco podstygnie, miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu ponownie gotujemy.
  7. Odlewamy kilka łyżek zupy do kubka, dodajemy śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy do zupy i mieszamy.

Zupa pieczarkowa na podstawie tego przepisu smakuje wyśmienicie.
Smacznego!

Autor: Serious

Polecamy nasze przepisy