Aromatyczna zupa pieczarkowa

Aromatyczna zupa pieczarkowa

Ocena: ★

28 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Zupa pieczarkowa jest jednym na najprostszych przepisów kulinarnych. Nie trzeba wiele ani składników ani czasu a mamy pyszną, pożywną potrawę. Zupa pieczarkowa smakuje najlepiej podana tuż po przyrządzeniu, udekorowana natką. Można serwować ja z makaronem lub pieczywem.

Składniki:

  • Pieczarki - 15 sztuk (dużych)
  • Kostka rosołowa grzybowa – 2 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Śmietanka 30 proc. – jedno małe opakowanie
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Marchew – 2 sztuki
  • Masło – 1 łyżka
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Seler – mały kawałek
  • Por – kawałek
  • Sól
  • Pieprz
  • Wegeta

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa  - przepis na aromatyczną potrawę:

  1. W co najmniej 2 litrowym garnku z wodą rozpuszczamy kostki rosołowe.
  2. Kroimy warzywa i pieczarki w kostkę. Ja zwykle kroję pieczarki w plastry. Jak kto woli.
  3. Na patelnię kładziemy masło i smażymy pieczarki i cebulę. Dolewamy 1, 5 szklanki bulionu z garnka. Jeszcze trochę zasmażamy i całość przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy kwadrans na bardzo małym ogniu.
  4. Do dużego kubka nalewamy trochę bulionu z garnka, dodajemy mąkę i śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy z powrotem do garnka.
  5. Teraz przyprawianie. Zwykle wystarczy sól, pieprz i odrobinę wegety. Gotujemy jeszcze kilka minut i zupa pieczarkowa  gotowa.

Życzę smacznego!

Autor: Sławek

Polecamy nasze przepisy