Zupa ogórkowa z jajkiem i młodymi ziemniakami

Zupa ogórkowa z jajkiem i młodymi ziemniakami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupa ogórkowa w wersji na lato - z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Aż ślinka leci, prawda? Polecam przepis na ogórkową w takim wydaniu!

Składniki:

  • 2 litry wody
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • pęczek zielonego koperku
  • 8 ogórków kiszonych
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • jajka ugotowane na twardo (1 jajko na osobę)
  • młode ziemniaki (po kilka na osobę)
  • posiekany koperek
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Przepis za zupę ogórkową w letnim wydaniu z młodymi ziemniaczkami:

  1. Z wody, porcji rosołowej, włoszczyzny, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar. Wywar doprawić solą i pieprzem. Wyłowić "niechciane" warzywa (u mnie por i pietruszka).
  2. Do wywaru wrzucić ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach. Posiekać koperek i wsypać do zupy. Zaprawić zahartowaną śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
  3. Ugotować młode ziemniaki. Posypać koperkiem i wyłożyć łyżkę masła.
  4. Na talerz wkroić ugotowane jajko, zalać zupą. Osobno podawać ziemniaki z koperkiem i masłem.

Pyszny letni obiad gotowy - zupa ogórkowa gotowa do podania.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy