Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Tradycyjna zupa ogórkowa

print Drukuj
Tradycyjna zupa ogórkowa

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.8

30 ocen

Zupa ogórkowa to takie nasze codzienne, zwyczajne polskie danie. Prosta w przygotowaniu, smaczna i ....niedroga. U nas często gości na stole i każdy z domowników ją lubi. Oto mój przepis na zupę ogórkową. Smacznego.

 

składniki
  • mięso lub mięso z kością 0,5 kg
  • warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) - 0,5 kg
  • przyprawy (pieprz, kilka liści laurowy, czarny pieprz i sól do smaku)
  • ogórki kiszone - 7-8
  • cebula - 1 średniej wielkości
  • ząbek czosnku - 2 szt
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • masła - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana lub jogurt - 100 ml
  • ziemniaki - 3 średnie
sposób przygotowania

Jak przygotować zupę ogórkową:

  1. Przygotowujemy wywar: myjemy dokładnie kości i mięso w gorącej wodzie, wkładamy do garnka. Wlewamy sześć filiżanek zimnej wody. Gotujemy na silnym ogniu pod przykryciem. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  2. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa, dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, pieprz i sól do smaku.
  3. Gdy bulion jest już prawie gotowy, roztapiamy na patelni masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na brązowy kolor, dodajemy pokrojony lub zmiażdżony czosnek, dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. W tym czasie myjemy, obriermy i na tarce z dużymi oczkami ścieramy ogórki - najlepiej w paski. Dodajemy do podsmażanego czosnku z cebulą i jeszcze kilka minut smażymy. Mieszamy co jakiś czas aby składniki nie przywarły się. Następnie dodajemy do bulionu.
  5. Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki (w kostkę) i wrzucamy do gotującej się zupy ogórkowej.
  6. Gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, a ziemniaki stana się miękkie.
  7. Przygotowujemy zawiesinę: mieszamy 2 łyżki białej mąki ze 100 ml kwaśnej śmietany (Możemy użyć jogurtu). Następnie powoli wlamy do zupy, energicznie mieszając.
  8. Gotujemy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu, tak aby nie dopuścić do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 Zupa ogórkowa gotowa :) Smacznego!

Ocena:
3.8
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!