Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

Ocena: ★

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Lekko kwaskowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. U mnie, nie wiem czemu, najczęściej robimy ją w poniedziałki:) Jeśli chcemy aby nasza zupa ogórkowa była bardziej kwaskowa możemy dodać więcej soku z kiszonych ogórków. Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków jest warta wypróbowania.

Składniki:

  • ogórki - 2 kiszone, twarde
  • wywar - 5 szklanek z włoszczyzny i mięsa
  • smalec- 1 łyżka
  • sok z kiszonych ogórków - ½ szklanki
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • liść laurowy - 1
  • czosnek - 1 duży ząbek
  • śmietana - 1 szklanka
  • mąka - 1 łyżka
  • koperek - 2 łyżki drobno posiekany

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę ogórkową:

  1. Wywar przyprawiamy, zagotowujemy i zostawiamy pod przykryciem na wolnym ogniu
  2. Ogórki obieramy a następnie ucieramy na tarce z dużymi oczkami. Odsączamy na sicie. Sok wlewamy do wywaru. Odsączone ogórki smażymy przez ok 1 minutę na rozgrzanym smalcu często mieszając. Dodajemy mąkę i zasmażamy jeszcze przez ok 3-5 min.
  3. Zasmażone ogórki dodajemy do wywaru i zagotowujemy, następnie zmniejszamy płomień i na wolnym gotujemy jeszcze przez ok 2 min.
  4. Zestawiamy z ognia, dodajemy spienioną śmietankę i koperek. Zupa ogórkowa gotowa.

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków świetnie smakuje podana w połączeniu z gotowanymi ziemniakami ze skwarkami i koperkiem.

Smacznego!


Autor: Renata

Polecamy nasze przepisy