Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

print Drukuj
Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.6

17 ocen

Lekko kwaskowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. U mnie, nie wiem czemu, najczęściej robimy ją w poniedziałki:) Jeśli chcemy aby nasza zupa ogórkowa była bardziej kwaskowa możemy dodać więcej soku z kiszonych ogórków. Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków jest warta wypróbowania.

składniki
  • ogórki - 2 kiszone, twarde
  • wywar - 5 szklanek z włoszczyzny i mięsa
  • smalec- 1 łyżka
  • sok z kiszonych ogórków - ½ szklanki
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • liść laurowy - 1
  • czosnek - 1 duży ząbek
  • śmietana - 1 szklanka
  • mąka - 1 łyżka
  • koperek - 2 łyżki drobno posiekany
sposób przygotowania

Przepis na zupę ogórkową:

  1. Wywar przyprawiamy, zagotowujemy i zostawiamy pod przykryciem na wolnym ogniu
  2. Ogórki obieramy a następnie ucieramy na tarce z dużymi oczkami. Odsączamy na sicie. Sok wlewamy do wywaru. Odsączone ogórki smażymy przez ok 1 minutę na rozgrzanym smalcu często mieszając. Dodajemy mąkę i zasmażamy jeszcze przez ok 3-5 min.
  3. Zasmażone ogórki dodajemy do wywaru i zagotowujemy, następnie zmniejszamy płomień i na wolnym gotujemy jeszcze przez ok 2 min.
  4. Zestawiamy z ognia, dodajemy spienioną śmietankę i koperek. Zupa ogórkowa gotowa.

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków świetnie smakuje podana w połączeniu z gotowanymi ziemniakami ze skwarkami i koperkiem.

Smacznego!


Ocena:
3.6
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!