Taka zupa jest bardzo smaczna, zdrowa i pożywna. Polecam ją na bezmięsny i lekki obiad.
1 szklanka zielonego groszku ( świeżego, mrożonego lub z puszki )
1 brokuł
pół pietruszki
1 mała cebula
zioła prowansalskie według uznania
suszona bazylia według uznania
sól i pieprz do smaku
4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1. Brokuł dzielimy na różyczki i płuczemy. Pietruszkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Następnie w garnku roztapiamy masło wrzucamy przygotowane warzywa razem z groszkiem i chwilę przesmażamy aż będą szkliste cały czas mieszając.
3. Następnie przesmażone warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
4. Gdy składniki zupy będą miękkie zupę dokładnie miksujemy blenderem i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
5. Podajemy i smacznego.
Zupa krem z kalafiora i marchewki z serem żółtym
Cukiniowo - kalafiorowa zupa - krem.
Zupa krem z marchewki i batata na bulionie drobiowym
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu