3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
10 brukselek
kilka różyczek kalafioru
20 dag zielonej fasolki szparagowej
20 dag zielonego groszku
kawałek pora
trochę posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
1 łyżka mąki
śmietana 18 % (ok. 170 g)
2 kostki bulionowe
2 liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela
sól, pieprz, papryka słodka mielona, jarzynka
1.Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki.
2.Zalewamy zimną wodą, solimy.
3.Wrzucamy czosnek, liście laurowe i angielskie ziele.
4.Gotujemy kilka minut. Dodajemy kostki bulionowe.
5.Następnie wsypujemy pokrojoną fasolkę i groszek.
6.Gdy zaczną mięknąć dodajemy kalafior, brukselkę i pokrojony w plasterki por.
7.Wszystko gotujemy do miękkości na małym ogniu.
8.Mąkę rozrabiamy z zimną wodą i śmietaną.
9.Wlewamy do gotującej się zupy.
10.Wrzucamy przyprawy i posypujemy natką.
11.Po 5 minutach zupa jest gotowa.
12.Smacznego.
Zupka z kapustką i pikantnymi kuleczkami
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu