Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Moja zupa jarzynowa jest bardzo prosta do wykonania i niezwykle pyszna! Jest także zdrowa i nawet mój 8-letni synek - niejadek ze smakiem zjada cały talerz! Jest to stary i sprawdzony przepis mojej mamy, która gotowała te zupę tak jak robiły to jej mama i jej babcia. Najlepiej jak warzywa sa świeże, ale gotowe mieszanki warzywne mrożone też się sprawdzają. Z wielką kulinarną pasją dzielę się z wami moim przepisem! Powodzenia!

Składniki:

Kość wieprzowa

Podudzie z kurczaka

4 marchewki

1 pietruszka

1 mały seler

garść kwiatów kalafiora

garść brokułów

mala garść brukselki

por

4 czubate łyżki śmietany/jogurtu naturalnego

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

sól jodowana

pieprz ziołowy

 

 

Sposób przygotowania:

1. Do zimnej wody dodaję mięso i gotuję. Jak zaczyna wrzeć oczyszczam wywar z piany, która sie zbiera na wierzchu. Następnie dodaje wszystkie przyprawy (sol i pieprz do smaku).

2.Wrzucam moje warzywa. Gotuję przez ok 80 minut na malym ogniu. Jak mięso jest już miękkie wycięgam moje warzywa (poza marchewką) i wszystkie blenduję. Tak zblendowane wrzucam z powrotem do zupy. Na końcu odlewam trochę zupy do kubka i dobrze mieszam ze śmietana/jogurtem po czym mieszam z resztą wywaru.

3. Gdy tylko zupa "zabulgocze" od razu wyłączam. Moja zupa jarzynowa jest pyszna i bardzo zdrowa! Serdecznie polecam i życzę pysznego zajadania!

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy