Zupa cebulowa - łatwy przepis

Zupa cebulowa - łatwy przepis

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Zupa cebulowa, gdy zmarzniemy lub przemokniemy to jest to, co naszemu organizmowi potrzeba, dlatego polecam aromatyczną zupę cebulową. Chroni przed przeziębieniem i wspaniale smakuje. I zupa cebulowa może być gotowana cały, okrągły rok.

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • oliwa do smażenia
  • ser żółty starty

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa na szybko:

  1. Gotujemy najpierw bulion, który będzie bazą do naszej zupy cebulowej. Można tez użyć rosołków, co kto lubi.
  2. Cebulę smażymy na rumiano na oliwie, przekładamy do garnka z bulionem .Całość miksujemy i nastawiamy na mały ogień.
  3. Na patelni podsmażamy liść laurowy, ziele angielskie i wyciśnięty w prasce czosnek. Dodajemy do zupy.
  4. Aby zagęścić naszą zupę dodajemy pokruszony chleb.
  5. Zupę gotujemy jeszcze 30 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  6. Zupę podajemy z grillowanym pieczywem, ewentualnie stostowanym i posypanym startym żółtym serem.

Smacznego!

Autor: Syriusz

Polecamy nasze przepisy