Roladki wołowe

Roladki wołowe

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Roladki wołowe w sosie z suszonych grzybów, marchewki, pora, selera i natki pietruszki. Z kaszą lub ziemniakami, jak kto woli, pyszny obiad!

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny na rolady
  • 1 duża cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • pół czerwonej papryki
  • 4 plasterki boczku parzonego lub wędzonego
  • 4 łyżeczki musztardy zwykłej
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • 2 łyżki suszonych mielonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • trochę natki pietruszki
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na Roladki wołowe:

  1. Każdy plaster mięsa posmarować łyżeczką musztardy. Ułożyć na mięsie plasterek boczku, kawałek pora i papryki pokrojonych w słupki, trochę cebuli (pokrojonej w pióra), posypać solą, pieprzem i mieloną papryką.
  2. Zawinąć w rulon i owinąć nitką lub spiąć wykałaczką.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rolady, aż się zarumienią. Dorzucić pozostałą cebulę. Smażyć ok. 2 minuty, mieszając.
  4. Po tym czasie na patelnię wlać wodę. Wrzucić resztę drobno pokrojonego pora, suszone grzyby, pokrojone w kostkę marchewkę i seler, natkę pietruszki. Gotować 1,5 godz. pod przykryciem.
  5. Po tym czasie wyjąć mięso. Do wywaru dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Roladki wołowe podawać z kaszą i surówką. Pyszny obiad!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy