Roladki wołowe

Roladki wołowe

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Roladki wołowe w sosie z suszonych grzybów, marchewki, pora, selera i natki pietruszki. Z kaszą lub ziemniakami, jak kto woli, pyszny obiad!

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny na rolady
  • 1 duża cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • pół czerwonej papryki
  • 4 plasterki boczku parzonego lub wędzonego
  • 4 łyżeczki musztardy zwykłej
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • 2 łyżki suszonych mielonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • trochę natki pietruszki
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na Roladki wołowe:

  1. Każdy plaster mięsa posmarować łyżeczką musztardy. Ułożyć na mięsie plasterek boczku, kawałek pora i papryki pokrojonych w słupki, trochę cebuli (pokrojonej w pióra), posypać solą, pieprzem i mieloną papryką.
  2. Zawinąć w rulon i owinąć nitką lub spiąć wykałaczką.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rolady, aż się zarumienią. Dorzucić pozostałą cebulę. Smażyć ok. 2 minuty, mieszając.
  4. Po tym czasie na patelnię wlać wodę. Wrzucić resztę drobno pokrojonego pora, suszone grzyby, pokrojone w kostkę marchewkę i seler, natkę pietruszki. Gotować 1,5 godz. pod przykryciem.
  5. Po tym czasie wyjąć mięso. Do wywaru dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Roladki wołowe podawać z kaszą i surówką. Pyszny obiad!

Autor: marta625

Polecamy również

zrazy-nadziewane-metka-lososiowa

Zrazy nadziewane metką łososiową

Przepis na zrazy, tym razem zrazy nadziewane metką łososiową. Metka dodaje smaku a mięso jest soczyste i kruche.
roladki-wolowe

Roladki wołowe

Roladki wołowe w sosie z suszonych grzybów, marchewki, pora, selera i natki pietruszki. Z kaszą lub ziemniakami,...
zrazy-z-karkowki

Zrazy z karkówki

Klasyczne zrazy  faszerowane słoninką i ogórkiem kiszonym,
roladki-wieprzowe-w-sosie-grzybowym

Roladki wieprzowe w sosie grzybowym.

jak ktoś nie lubi tego rodzaju grzybów, można zastapic pieczarkami.
zrazy-nadziewane-warzywami

Zrazy nadziewane warzywami

Sprawdzony przepis na zrazy. Polecam, bo to smaczne danie na niedzielny obiad, szczególnie podane z ryżem bądż ka...

Zobacz więcej przepisów na:

Zrazy

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy