Prosty przepis na kopytka. Kopytka to prosta potrawa, co stanowi tylko jej zaletę, a ten przepis uważam, ze jest wart wypróbowania. Warto jeść kopytka, szybko można je przygotować, a np. z sosem smakują naprawdę dobrze.
Oto prosty i sprawdzony przepis na kopytka, który polecam!
Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych potraw. Robię ją bardzo często, także dlatego że pieczarki są powszechnie dostępne cały rok. Gorąca zupa pieczarkowa jest rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Poznajcie mój przepis na zupę pieczarkową! :)
Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze.
Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
Zupa szczawiowa - tradycyjne polskie danie! Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu i podamy z jajkiem. Zupa szczawiowa to lekko kwaśna zupa idealna na ciepłe letnie dni. Polecam przepis na zupę szczawiową!
Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory roku, zupa gulaszowa często gości na naszych stołach. Oto przepis na prostą zupę gulaszową, ulubioną przez moich domowników.
Barszcz czerwonyz bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną lub mączką z tapioki. Na pierwszy rzut oka może się Wam wydawać, że przygotowanie barszczu czerwonego z bezglutenowymi uszkami jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest – wszystko „gotuje się samo”.
Jeszcze niedawno uszka do barszczu wigilijnego były dla mnie nieodkrytą tajemnicą. Moja teściowa przekonała mnie, że to nic trudnego! Teraz to ja jestem specjalistką od uszek do wigilijnego barszczu. Spróbuj uszek do barszczu wigilijnego mojej teściowej!
Smażony karp najlepiej smakuje oczywiście na wigilię. Tajemnicą sukcesu tego dania jest nie za duża ryba oraz dobrej jakości masło. Smażony karp może być naprawdę bardzo smacznym daniem. Spróbuj karpia smażonego na maśle klarowanym!
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysmakami. Gęś po staropolsku jest jednym z nich. Taka pieczona gęś po staropolsku jest naprawdę prosta w wykonaniu i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego niedzielnego kurczaka, bądź schabowego. zachęcam do wypróbowania przepisu!
Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!
Wraz z pierwszymi mrozami, w mojej kuchni pojawia się grochówka. Grochówka to zupa, której nie przyrządza się błyskawicznie, ale efekt wart jest zachodu. Gęsta, aromatyczna i bardzo pożywna grochówka dostarczy energii i rozgrzeje cię w zimne dni. Polecam!
Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś starej książki kucharskiej, więc to sprawdzony przepis na flaki :) Także polecam flaki po warszawsku!
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!