Żeberka w sosie marchewkowo-pieczarkowym

Żeberka w sosie marchewkowo-pieczarkowym

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na żeberka w sosie. Pyszne danie miesne a w roli głównej żeberka wieprzowe! Polecam je w sosie marchewkowo- pieczarkowym! Smacznego!

Składniki:

  • 4 szt żeberek wieprzowych
  • 8 pieczarek
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 6 łyżek śmietany 12 %
  • 1 marchew
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Do smaku sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na żeberka, żeberka w pysznym sosie:

  1. Zacznijmy od natarcia mięsa przecisniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak doprawione mięso odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy na oleju na rumiano.
  2. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki, zaś obraną marchewkę kroimy w talarki.
  3. Mięso wkładamy do garnka i gotujemy 35 minut w bulionie drobiowym wraz z marchewką, zielem i liściem laurowym. Później dodajemy pieczarki.
  4. Całość gotujemy do miękkości mięsa po czym je wyciągamy i mąkę mieszamy z wodą i śmietaną i wlewamy do bulionu - zageszczamy sos, którym polewamy później mięso.

Pyszne żeberka w sosie gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy