Żeberka duszone w sosie cebulowo-marchewkowym.

Żeberka duszone w sosie cebulowo-marchewkowym.

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na żeberka. Chociaż osobiście nie przepadam za żeberkami, to akurat w takiej wersji bardzo mi smakują, a mojej rodzinie to już bardzo, bardzo. Mięsko wprost rozpływa się w ustach. Do tego jeszcze warzywny sos. To danie proponuję podać z ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • przyprawa do żeberek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na żeberka w kilka kroków:

  1. Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie natrzeć przyprawą do żeberek i odstawić na 30 minut.
  2. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, a marchewki w słupki.
  3. Na patelni rozgrzać olej, następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka wraz z olejem na którym się smażyło. Dodać warzywa, podlać wodą i dusić do miękkości wszystkich składników.
  4. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do mięsa i zagotować do zgęstnienia sosu, mieszając żeby nie było grudek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Pyszne żeberka gotowe.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy