Żeberka w marynacie miodowej

Żeberka w marynacie miodowej

Ocena: ★

69 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Żeberka w marynacie miodowej to prawdziwy rarytas. Słodycz miodu, przełamana musztardą pieprzem i podbita mocnym smakiem czosnku to doskonała marynata do pieczonych żeberek. Żeberka w marynacie miodowej według mojego przepisu są proste, a efekt jest doskonały. Polecam!

Składniki:

  • żeberka - 600g
  • czosnek - 2 ząbki
  • miód - 2 łyżki
  • musztarda - 2 łyżeczki
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • sól
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • olej

Sposób przygotowania:

A oto jak przygotowuję żeberka w marynacie miodowej:

  1. Z czosnku, miodu, musztardy i pieprzu przygotowuję dosyć gęstą marynatę.
  2. Dokładnie wysmarowuję nią żeberka, a następnie przykrywam i odstawiam na co najmniej 1h.
  3. Układam w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, solę i posypuję majerankiem.
  4. Podlewam odrobiną oleju i wody, wstawiam do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekam pod przykryciem ok. 40min.
  5. Następnie odkrywam i zapiekam ok. 15-20min, aż żeberka nabiorą złocistego koloru i zmiękną.

Żeberka w marynacie miodowej są proste. Warto starannie przygotować marynatę i pamiętać o odkryciu naczynia pod koniec pieczenia. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy