Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Domowe chipsy z ziemniaków

print Drukuj
Domowe chipsy z ziemniaków

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.5

19 ocen

Czym by było moje życie bez ziemniaczanych chipsów... - zdanie często słyszane przeze mnie w gabinecie i pewnie przez nie jednego dietetyka. Wówczas wyciągam z szuflady przepis na domowe chipsy z ziemniaków. Dzięki temu przepisowi na domowe chipsy z ziemniaków można powiedzieć że wilk jest syty i owca cała! Domowe chipsy z ziemniaków mają mniej tłuszczu, soli, nie zawierają dodatków do żywności, a dalej smakują wybornie. Polecam!

składniki
  • Ziemniaki 4 średniej wielkości
  • Oliwa z oliwek/olej rzepakowy 2 łyżki
  • Tymianek 1 łyżka listków/2 łyżeczki suszonego
  • Rozmaryn opcjonalnie
  • Sól morska - 1/2 łyżeczki
sposób przygotowania

Przepis na domowe chipsy z ziemniaków:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć.
  2. Pokroić ziemniaki na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej) za pomocą mandoliny, melaksera, przystawki do miksera lub ewentualnie za pomocą specjalnej tarki do warzyw.
  3. Ziemniaki posypać solą morską, tymiankiem i wysmarować oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.
  4. Ułożyć na dużej i cienkiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ziemniaki o jednakowej grubości ułożyć jeden obok drugiego (najlepsze efekty uzyskuje się piekąc małą ilość ziemniaków jednocześnie, na cienkiej blaszce).
  6. Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubość (1 mm) piec je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220°C przez około 7 - 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione.
  7. Grubsze plasterki ziemniaków (2 mm) piec w 250°C przez około 9 - 15 minut lub do zrumienienia.
  8. Po upieczeniu odczekać kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.

Zdrowe chipsy są jak widac możliwe, więc zamiast kupować chipsy w sklepie zróbmy je w domu!

Smacznego!  

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Drobiowa Wątróbka
Gwiazdka

Drobiowa Wątróbka

Watróbka połączona z marchewką w sosie pomidorowym nie tylko wyglądem ale i smakiem zachęci każdego.
Mięso z brukselką w sosie serowym
Gwiazdka

Mięso z brukselką w sosie serowym

Panierowany kurczak z dodatkiem migdałów to jest fajna propozycja dla dzieci, chociaz dorośli też lubią
 Pączki w muffinach
Gwiazdka

Pączki w muffinach

nie każdy może jeść tłuste paczki smażone na oleju, proponuje pieczone
Filet z kurczaka z kalafiorem
Gwiazdka

Filet z kurczaka z kalafiorem

Przepis na kurczaka z kalafiorem polecam bo to bardzo dobry kurczak w aromatycznym sosie! Idealny na obiad!
Inna wersja ziemniaków
Gwiazdka

Inna wersja ziemniaków

Ciągle gotowane ziemniaki? ile można takie jeść, proponuje pieczone nadziewane.
Schab utopiony w marchewce
Gwiazdka

Schab utopiony w marchewce

Znudziły się nam zwykłe schabowe, proponuję w takiej wersji z soczystą marchewką
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!