Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Jarmuż w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność i osobiście bardzo mnie to cieszy. Z jarmużu można przygotować doskonałe sałatki, koktajle a nawet zdrowe chipsy! Dziś przedstawiam przepis na chrupiące i zdrowe chipsy z jarmużu. Chipsy z jarmużu są lekkie, smaczne, a przy okazji dostarczają nam mnóstwa witamin i składników mineralnych. Dlatego chipsy z jarmużu niemal bez wyrzutów sumienia można spałaszować, np. przy okazji wieczornego seansu filmowego!

Składniki:

  • Jarmuż kilka liści ok. 300 g
  • Oliwa lub olej rzepakowy 3 łyżki, 30g
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Sól 1/3 łyżeczki
  • Cynamon szczypta

Sposób przygotowania:

Szybki i prosty przepis na chipsy z jarmużu:

  1. Jarmuż umyć i osuszyć.
  2. Usunąć twardą łodygę, a liście podzielić na kawałki.
  3. W misce wymieszać olej z przyprawami.
  4. Kawałki jarmużu wymieszać dokładnie z olejem tak, aby pokrył on każdy liść.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jarmuż.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 6-8 minut, aż będą chrupkie ale nie spalone.

Jeżeli chcemy uzyskać serowy posmak polecam dodać dezaktywowane płatki drożdżowe, smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy