Domowe zapiekanki z pieczarkami.

Domowe zapiekanki z pieczarkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Domowe zapiekanki są najlepsze.Bardzo pyszne i bardzo syte,więc z powodzeniem mogą być na obiad.Upiekłam nawet chrupiące bagietki,do tego aromatyczne przyprawy.Moja rodzina była zachwycona.

Składniki:

Ciasto:

3 dag drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

pół szklanki ciepłej wody

2 łyżeczki cukru

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżeczka soli

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania blaszek

 

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów pelati

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

suszone przyprawy:bazylia,oregano,czosnek,suszone pomidory

 

Pieczarki:

50 dag pieczarek

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

przyprawa śródziemnomorska według uznania

 

Dodatkowo:

30 dag startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej,mlekiem i wodą.Przkryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać wyrośnięte drożdże,sól i olej,zagnieść ciasto.(Jeżli będzie potrzeba do ciasta dodać ciepłego mleka lub wody ).Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.

2.Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i uformować podłużne bagietki.Następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blaszce i piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczone bagietki przekroić wzdłuż.

3.Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.Następnie chwilę przesmażyć na oleju uważając,żeby za mocno nie przypiec.Dodać pomidory z puszki i dusić do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.Sos na koniec przyprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawami.

4.Pieczarki obrać,opłukać i dokładnie osuszyć,następnie pokroić w plasterki.Usmażyć na oleju do miękkości i zrumienienia.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawą.

5.Przekrojone bagietki posmarować sosem,nałożyć pieczarki i posypać serem żółtym.

6.Zapiekanki zapiekać w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści.Podawać gorące.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy