Domowe zapiekanki z pieczarkami.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Domowe zapiekanki są najlepsze.Bardzo pyszne i bardzo syte,więc z powodzeniem mogą być na obiad.Upiekłam nawet chrupiące bagietki,do tego aromatyczne przyprawy.Moja rodzina była zachwycona.
Składniki:
Ciasto:
3 dag drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
suszone przyprawy:bazylia,oregano,czosnek,suszone pomidory
Pieczarki:
50 dag pieczarek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
przyprawa śródziemnomorska według uznania
Dodatkowo:
30 dag startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej,mlekiem i wodą.Przkryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać wyrośnięte drożdże,sól i olej,zagnieść ciasto.(Jeżli będzie potrzeba do ciasta dodać ciepłego mleka lub wody ).Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
2.Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i uformować podłużne bagietki.Następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blaszce i piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczone bagietki przekroić wzdłuż.
3.Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.Następnie chwilę przesmażyć na oleju uważając,żeby za mocno nie przypiec.Dodać pomidory z puszki i dusić do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.Sos na koniec przyprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawami.
4.Pieczarki obrać,opłukać i dokładnie osuszyć,następnie pokroić w plasterki.Usmażyć na oleju do miękkości i zrumienienia.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawą.
5.Przekrojone bagietki posmarować sosem,nałożyć pieczarki i posypać serem żółtym.
6.Zapiekanki zapiekać w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści.Podawać gorące.