Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Domowe zapiekanki z pieczarkami.

print Drukuj
Domowe zapiekanki z pieczarkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Domowe zapiekanki są najlepsze.Bardzo pyszne i bardzo syte,więc z powodzeniem mogą być na obiad.Upiekłam nawet chrupiące bagietki,do tego aromatyczne przyprawy.Moja rodzina była zachwycona.

składniki

Ciasto:

3 dag drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

pół szklanki ciepłej wody

2 łyżeczki cukru

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżeczka soli

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania blaszek

 

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów pelati

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

suszone przyprawy:bazylia,oregano,czosnek,suszone pomidory

 

Pieczarki:

50 dag pieczarek

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

przyprawa śródziemnomorska według uznania

 

Dodatkowo:

30 dag startego sera żółtego

sposób przygotowania

1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej,mlekiem i wodą.Przkryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać wyrośnięte drożdże,sól i olej,zagnieść ciasto.(Jeżli będzie potrzeba do ciasta dodać ciepłego mleka lub wody ).Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.

2.Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i uformować podłużne bagietki.Następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blaszce i piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczone bagietki przekroić wzdłuż.

3.Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.Następnie chwilę przesmażyć na oleju uważając,żeby za mocno nie przypiec.Dodać pomidory z puszki i dusić do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.Sos na koniec przyprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawami.

4.Pieczarki obrać,opłukać i dokładnie osuszyć,następnie pokroić w plasterki.Usmażyć na oleju do miękkości i zrumienienia.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawą.

5.Przekrojone bagietki posmarować sosem,nałożyć pieczarki i posypać serem żółtym.

6.Zapiekanki zapiekać w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści.Podawać gorące.

Tagi: Pieczarki
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!