Zapiekanka z młodych ziemniaków i kalafiora.

Zapiekanka z młodych ziemniaków i kalafiora.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Prosta i smaczna propozycja na obiad z sezonowych warzyw.

Składniki:

Składniki na zapiekankę:

pół kilo młodych malutkich ziemniaków ( najlepiej jednakowej wielkości )

1 średni kalafior

sól do smaku

20 dag startego żółtego sera

suszony lub świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.

3. W formie żaroodpornej formie układamy warstwę ziemniaków, posypujemy rozmarynem i połową żółtego sera.

4. Następnie układamy warstwę kalafiora, ponownie posypujemy rozmarynem i pozostałym serem.

5. Zapiekankę zapiekamy w gorącym piekarniku aż ser się roztopi. Podajemy i smacznego. Zapiekankę można podać udekorowaną ketchupem.

6. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy