Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią

print Drukuj
Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią

Marta

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
0.0

0 ocen

Pracochłonna, ale pyszna zapiekanka mięsna na kaszy gryczanej z dodatkiem cukinii. idealna na chłodniejsze dni: zdrowa, pożywna i wyjątkowo smaczna.

składniki
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
  • 2 cebule (posiekane w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
  • 3 duże marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g kaszy gryczanej (ugotować na sypko)
  • 1 cukinia
  • 150 g sera żółtego
  • trochę oleju do smażenia i smarowania formy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml mleka
sposób przygotowania

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią:

 

  1. Mięso mielone smażyć na patelni z odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przysmażyć je na lekko brązowy kolor. Na innej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i marchew. Przesmażyć chwilę, a następnie zalać niewielką ilością wody i dusić przez ok. 5 minut. Dodać przesmażone wcześniej mięso, wymieszać. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem i smażyć całość do odparowania przez ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.
  2. Beszamel: Do płaskiego garnka (lub na patelnię) wyłożyć masło. Rozpuścić i wsypać mąkę. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, szczyptę majeranku i wymieszać. Podgrzewać 2-3 minuty, po czym wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować, do zgęstnienia.
  3. Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z beszamelem. Wsypać do naczynia żaroodpornego, spryskanego olejem i posypanego mąką. Na kaszę posypać trochę startego sera. Na to wyłożyć masę mięsną.
  4. Plastry cukinii natrzeć czosnkiem, spryskać olejem, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Lekko przesmażyć na patelni.
  5. Cukinię wykładamy na masę mięsną. Posypujemy resztą tartego sera. Zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w 190 stopniach.

Pożywna i zdrowa zapiekanka z mięsa mielonego z kaszą gryczaną i cukinią gotowa do podania. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!