Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią

Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pracochłonna, ale pyszna zapiekanka mięsna na kaszy gryczanej z dodatkiem cukinii. idealna na chłodniejsze dni: zdrowa, pożywna i wyjątkowo smaczna.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
  • 2 cebule (posiekane w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
  • 3 duże marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g kaszy gryczanej (ugotować na sypko)
  • 1 cukinia
  • 150 g sera żółtego
  • trochę oleju do smażenia i smarowania formy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml mleka

Sposób przygotowania:

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią:

 

  1. Mięso mielone smażyć na patelni z odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przysmażyć je na lekko brązowy kolor. Na innej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i marchew. Przesmażyć chwilę, a następnie zalać niewielką ilością wody i dusić przez ok. 5 minut. Dodać przesmażone wcześniej mięso, wymieszać. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem i smażyć całość do odparowania przez ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.
  2. Beszamel: Do płaskiego garnka (lub na patelnię) wyłożyć masło. Rozpuścić i wsypać mąkę. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, szczyptę majeranku i wymieszać. Podgrzewać 2-3 minuty, po czym wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować, do zgęstnienia.
  3. Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z beszamelem. Wsypać do naczynia żaroodpornego, spryskanego olejem i posypanego mąką. Na kaszę posypać trochę startego sera. Na to wyłożyć masę mięsną.
  4. Plastry cukinii natrzeć czosnkiem, spryskać olejem, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Lekko przesmażyć na patelni.
  5. Cukinię wykładamy na masę mięsną. Posypujemy resztą tartego sera. Zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w 190 stopniach.

Pożywna i zdrowa zapiekanka z mięsa mielonego z kaszą gryczaną i cukinią gotowa do podania. Smacznego.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy