Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią

print Drukuj
Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią

Marta

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
0.0

0 ocen

Pracochłonna, ale pyszna zapiekanka mięsna na kaszy gryczanej z dodatkiem cukinii. idealna na chłodniejsze dni: zdrowa, pożywna i wyjątkowo smaczna.

składniki
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
  • 2 cebule (posiekane w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
  • 3 duże marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g kaszy gryczanej (ugotować na sypko)
  • 1 cukinia
  • 150 g sera żółtego
  • trochę oleju do smażenia i smarowania formy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml mleka
sposób przygotowania

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią:

 

  1. Mięso mielone smażyć na patelni z odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przysmażyć je na lekko brązowy kolor. Na innej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i marchew. Przesmażyć chwilę, a następnie zalać niewielką ilością wody i dusić przez ok. 5 minut. Dodać przesmażone wcześniej mięso, wymieszać. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem i smażyć całość do odparowania przez ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.
  2. Beszamel: Do płaskiego garnka (lub na patelnię) wyłożyć masło. Rozpuścić i wsypać mąkę. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, szczyptę majeranku i wymieszać. Podgrzewać 2-3 minuty, po czym wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować, do zgęstnienia.
  3. Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z beszamelem. Wsypać do naczynia żaroodpornego, spryskanego olejem i posypanego mąką. Na kaszę posypać trochę startego sera. Na to wyłożyć masę mięsną.
  4. Plastry cukinii natrzeć czosnkiem, spryskać olejem, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Lekko przesmażyć na patelni.
  5. Cukinię wykładamy na masę mięsną. Posypujemy resztą tartego sera. Zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w 190 stopniach.

Pożywna i zdrowa zapiekanka z mięsa mielonego z kaszą gryczaną i cukinią gotowa do podania. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!