Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 6
Pracochłonna, ale pyszna zapiekanka mięsna na kaszy gryczanej z dodatkiem cukinii. idealna na chłodniejsze dni: zdrowa, pożywna i wyjątkowo smaczna.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 2 cebule (posiekane w kostkę)
- 3 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
- 3 duże marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka mąki
- 200 g kaszy gryczanej (ugotować na sypko)
- 1 cukinia
- 150 g sera żółtego
- trochę oleju do smażenia i smarowania formy
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- majeranek
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- 500 ml mleka
Sposób przygotowania:
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią:
- Mięso mielone smażyć na patelni z odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przysmażyć je na lekko brązowy kolor. Na innej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i marchew. Przesmażyć chwilę, a następnie zalać niewielką ilością wody i dusić przez ok. 5 minut. Dodać przesmażone wcześniej mięso, wymieszać. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem i smażyć całość do odparowania przez ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.
- Beszamel: Do płaskiego garnka (lub na patelnię) wyłożyć masło. Rozpuścić i wsypać mąkę. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, szczyptę majeranku i wymieszać. Podgrzewać 2-3 minuty, po czym wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować, do zgęstnienia.
- Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z beszamelem. Wsypać do naczynia żaroodpornego, spryskanego olejem i posypanego mąką. Na kaszę posypać trochę startego sera. Na to wyłożyć masę mięsną.
- Plastry cukinii natrzeć czosnkiem, spryskać olejem, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Lekko przesmażyć na patelni.
- Cukinię wykładamy na masę mięsną. Posypujemy resztą tartego sera. Zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w 190 stopniach.
Pożywna i zdrowa zapiekanka z mięsa mielonego z kaszą gryczaną i cukinią gotowa do podania. Smacznego.
Autor: marta625
Polecamy również
Zapiekane filety z młodą kapustką
Sezon na młodą kapustę trzeba wykorzystac.Zapiekanka z mięsem mielonym, kaszą gryczaną i cukinią
Pracochłonna, ale pyszna zapiekanka mięsna na kaszy gryczanej z dodatkiem cukinii. idealna na chłodniejsze dni: zdrowa,...Pomysłowa zapiekanka
zapiekanka dla niejadków ale nie tylko :)))Zapiekanka z tortellini oraz z kurczakiem
Z dodatkiem tortelinii zapiekanki są pyszne.Zapiekanka z cukinii z twarogiem wędzonym
Zapiekanka warzywna, zdrowa i smacznaZobacz więcej przepisów na: