Zapiekanka cygańska

Zapiekanka cygańska

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Lubie zapiekanki, bo robi się szybko a z dodatkiem mozzarelli smakuje jeszcze lepiej

Składniki:

·       6szt. Ogórków konserwowych

·       50 dag ziemniaków

·       Chili

·       Zioła prowansalskie

·       Sól

·       Bazylia

·       Oregano

·       1 mozzarella

·       20 dag sera żółtego

·       Olej

·       ½ kg schabu

·       Cebula

·       Odrobina czosnku

·       1 puszka pomidorów krojonych

·       4 łyżki ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

1.    Kroimy mięso w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli.

2.    Obieramy ziemniaki  i kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie.

3.    Również obieramy  cebulęi kroimy w kostkę prużymy na drugiej patelni na oleju.

4.    Do cebuli dodajemy czosnek i pomidory.

5.    Następnie ketchup , bazylie, oregano oraz chili.

6.    Ziemniaki ugotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego.

7.    Posypujemy ziołami prowansalskimi.

8.    Na ziemniaki kroimy w krążki ogórki.

9.    Następnie wykładamy mięso.

10.                    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy mięso.

11.                    Zalewamy przygotowanym sosem.

12.                    Na wierzch rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarelle.

13.                    Zapiekamy 20 minut w 180 ˚C.

14.                    Zapiekanka gotowa.

15.                    Smacznego.

 

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy